TUS Sürecinde Denemelerin Önemi
TUS.. Zorlu maraton.. Yıllardır her aday kendisi için farklı çalışma metotları geliştirmiştir Kendine en uygun çalışma saatleri, en uygun kaynaklar, en uygun çalışma stratejisi… TUS adayları çoğu zaman kitaplardaki ilk doldurmayı yaptıktan sonra her şeyi ikinci plana atıp kitapları olabildiğince tekrar etme sürecine başlar Bu noktada adayların en büyük eksiği ise soru çözmek dolaylı yoldan deneme çözmek oluyor 2020 Ekim TUS’u 7. si Serkan MELENKİŞ‘in TUS sürecinde Deneme Çözmenin önemi ile alakalı tavsiyelerini sizlerle paylaşıyoruz
Birçok tusiyer denemelere konu eksiklerini giderdikten sonra girmek ister. “Henüz değil, daha eksiklerim var.” diye diye denemeleri ertelerler, sınava az süre kaldığında bir deneme yaparlar, sonuç kötü geldiğinde hüsran… Oysaki sonucun kötü gelmesinin sebebi deneme eksiğidir.
-TUS’a ve denemelere hiçbir zaman kendinizi %100 hazır hissetmeyeceksiniz, hep eksikler akli gelecek, bu fizyolojiktir. Bir tusiyer çalışmalarının karşılığını TUS’ta alamamışsa bunun en büyük nedeni deneme ve soru eksiğidir. Denemeler bizim seviyemizi ölçme aracı değil, seviyemizi arttırma aracıdır. Yapılan her yanlışı öğrendiğinizde seviyeniz bir tık daha artar.
Yanlışlarınızla barışık olun, o yanlışlar sizlerin TUS yol arkadaşıdır. Yanlış yapmaktan kaçan “Yanlış yapıp demoralize olmayayım” gibi saçma sapan düşüncelere kapılanlar yanlışlarıyla TUS’ta yüzleşir. TUS’a kadar en çok yanlış yapan, TUS’ta en az yanlış yapar!
Sık Deneme Yapmanın Avantajları Nelerdir ?
Sık deneme yapan bir tusiyerin konu kitabı okurken okuma seçiciliği ve sayfa hâkimiyeti artar bakış açısı genişler. Konu çalışırken “Aa bu denemede çıkmıştı, burası demek ki önemli, bak şurası da çıkabilir” şeklinde yaklaşımlarda bulunur, bu şekilde çıkabilecek soruları yakalama ihtimali artar.
Konu kitabında denemede yanlış yaptığı konuya denk geldiğinde dikkat kesilir, o bölümü daha iyi
öğrenir, eksik yeri daha kolay giderir. Daha önce konu kitabında hiç fark etmediği yerleri, çözdüğü sorular sayesinde fark edecek seviyeye getir.
Sorularda denk gele gele bir çok temel ve kritik bilgiyi çok sağlam bir şekilde kafaya oturtur. Soru çözdükçe bildiği bir bilgiyi hatırlama hızı artar, bu da sınav anında zaman kazanmasını sağlar.
Çok basit bir soru da olsa ‘A’ şıkkına sazan gibi atlayıp ‘A’ şıkkını işaretleyip geçmemesi gerektiğini anlar, soru hazırlayanların bu şekilde çok düşürdüğünü fark eder.
“Bilmediğim bir soruya nasıl yaklaşırsam doğru yapabilirim?” üzerinde kafa yorar. Bilmedikleri sorulara yaklaşımda şık derken şıklarda; “Olabilir” tarzında olasılık belirterek biten ifadelerin genelde doğru olduğunu ancak “Şu şöyledir, bu böyledir” gibi kesinlik belirten ifadelerin yanlış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu hatırlayarak ona göre şık der ve bilmediği soruyu doğru yapma ihtimalini arttırır.
“Hangisi hipokalemi yapmaz?” diye soran bir soruda, doğru cevaba hiperkalemi yapan bir patoloji konulduğunu soru çözerek anlar, fark eder. Burada soruyu hazırlayanlar cevap hatalı olmasın ve şüpheye yer kalmasın diye tam karşıt gruptan bir patolojiyi koyar şıklara. Bazen karşıt grubu yakalamak çok zor bir soruyu çok basit hâle getirir. TUS’u hazırlayanlar bu tekniği çok kullanır.
Sık deneme yapan bir tusiyer TUS’da zaman yönetimini daha iyi ayarlar. Hangi derslerin aksadığını, eksiklerinin nerede olduğunu hatırlar. Biriktirdikleri denemeleri özellikle o denemelerdeki yanlışları daha sonra tekrar ederek kritik bilgileri kalıcı hâle getirir.
Denemelerden öğrendikleri çok kritik ve konu kitaplarında olmayan bilgileri konu kitaplarına not atarak fark yaratabilecek bilgileri kalıcı hale getirir. Çok deneme çözüp soru havuzunu genişleten bir öğrenci TUS anında daha önceden çözdüğü sorulara kesinlikle denk gelir, sınav anında bunun verdiği moral motivasyonun tadını çıkarır, tebessümle sınavı çözmeye devam eder. Konu kitaplarından okuyarak hatırlanması zor olan konuları sorularda yanlış yapa yapa öğrenir oturtur.
Soru çözerek TUS’a çalışmayı zevkli hale getirir. Çok deneme yapan bir tusîyer TUS’u daha önceden yaptığı normal, sıradan denemelerden biri hissiyatında çözerek heyecan yönetimini çok iyi yapar, bilmenin de verdiği rahatlıkla TUS’un içinden geçerek süreci keyifli bir şekilde sonlandırır.
Başkalarını taklit etmeyin lütfen!
Merhabalar
Yazı, sahibinden izin alınarak paylaşılmıştır
Çok güzel ve faydalı olmuş teşekkür ederiz