TUS’ta %2 Puan Kesintisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

TUS’ta %2 Puan Kesintisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

TUS’ta %2 puan kesintisi ne zaman olur? Asistanken TUS kazanırsak puan kesilir mi? Puan kesintisi sıralamamızı nasıl etkiler ? TUS puan kesintisi hakkında birçok soru TUS’a hazırlanan adaylar için merak edilen bir konu olmuştur.ÖSYM tarafından her ne kadar TUS Başvuru Kılavuzunda izah edilse de bazen karmaşık durumlar olabiliyor. Bu yazı ile beraber bütün sorulara cevap bulmuş olacaksınız

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu kılavuza göre %2 kesintisi şu durumlarda olacak;

  1. Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde,
  2. Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda,
  3. Bir uzmanlık programına yerleştirildiği hâlde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda

ÖSYM’nin açıklamasında karışıklığa neden olan durumları 3 maddede inceleyebiliriz.

  • ÖSYM’nin “ilk sınav” olarak ifade ettiği sınav bizim gireceğimiz ilk sınav değil, ÖSYM’nin yapmış olduğu ilk sınav. Yukarıda verilen maddelere göre Şubat TUS’unda puanı kesilecek olan bir aday o sınava girsin veya girmesin Şubat TUS’unda puanı kesilecek. Şubatı takip eden Eylül TUS’unda puanı kesilmez.
  • TUS başvurularında önemli sınav tarihindeki durumunuzdur. ÖSYM’nin puan kesintisi için referans aldığı tarih başvuru tarihi değil, TUS tarihidir.
  • Bütün bu puan kesintisi içeren maddeler için aslolan sizin beyanınızdır. TUS başvuruları esnasında doğru beyanda bulunmak zorundasınız

TUS başvuruları esnasında adaylar aşağıdaki seçeneklerden birini seçmekle yükümlüdür

  • Uzmanlık Öğrencisi Değilim.
  • Uzmanlık Eğitimime Devam Ediyorum.
  • Uzmanlık Eğitimine Devam Etmekte İken İstifa Ettim. (Bu Sınav, istifam sonrasında ÖSYM tarafından uygulanan ilk sınav)
  • Bir Uzmanlık Alanına Yerleştirildiğim Hâlde Eğitime Başlamadım. (Bu Sınav, eğitime başlamadığım süre içinde ÖSYM tarafından uygulanan ilk sınav)
  • Uzmanlık Eğitimimi Tamamladım

İstifalarda referans alınan tarih TUS tarihi mi başvuru tarihi mi olmalıdır ?

ÖSYM kılavuzda bu soruya maalesef açıklık getirmemiş Fakat referans alınması gereken tarih, TUS tarihi olmalıdır. Kılavuzda “Uzmanlık Eğitimine Devam Etmekte İken İstifa Ettim. (Bu Sınav, istifam sonrasında ÖSYM tarafından uygulanan ilk sınav)” şeklinde yer alan ifade de sınav esnasındaki durum hakkında bilgi verilmektedir. Başvurular esnasında asistanlığı devam eden ama sınav esnasında istifa etmiş olmayı planlayan bir aday bu seçeneği seçmelidir.

Bununla birlikte intern adaylar sınav tarihi itibariyle diploma tescil işlemlerini gerçekleştirmedikleri takdirde sınavları geçersiz sayılıyor. Diploma tescil işlemini sınav tarihine kadar gerçekleştirebileceğini düşünen adaylar; diploma tescillerini sınav tarihine kadar tamamlayacağına dair beyan vermektedirler. İstifa tarihini de yine aynı şekilde düşünerek, sınav tarihinden önce istifa etmeyi düşünen adaylar “Uzmanlık Eğitimine Devam Etmekte İken İstifa Ettim.” seçeneğini seçerek sınav anındaki durumlarını beyan edebilirler

Asistanlıktan istifa etmek ve Asistanlık hakkından feragat etmek aynı şey midir ?

Uzmanlık eğitimden feragat etmek dilekçe ile daha önce mecburi yapılan yere dönmek olarak tanımlanabilir. İstifa etmek ve feragat etmek arasında TUS Puan Kesintisi noktasında hiçbir fark yoktur. ÖSYM’nin yapmış olduğu ilk sınavda puan kesintisi olacaktır. Aday bu sınava girmese bile bir sonraki sınavda puan kesintisi olmayacaktır

Peş peşe iki sınavda puan kesintisi olur mu?

Asitanlık eğitimi devam eden aday istifa etmeyi düşünüyor ise TUS tarihinden önce istifa etmesi gerekmektedir. TUS başvuruları 2 Şubat- 10 Şubat arasında ve sınav tarihinin ise 5 Mart olduğu varsayalım. 5 Marttan sonra istifa etmeyi düşünen bir aday başvurular esnasında “Uzmanlık Eğitimime Devam Ediyorum” seçeneğini seçmesi gerekiyor. Bu adayın Mart TUS’unda asistanlık esnasında TUS’a girdiği için puanı kesilecektir. Takip eden Eylül TUS’unda ise “Uzmanlık Eğitimine Devam Etmekte İken İstifa Ettim.” seçeneğini seçmesi gerekiyor ve Eylülde de bu madde sebebiyle puanı kesilecektir Aynı aday 5 Marttan önce istifa ederse sadece Martta puanı kesilecektir

Sonbahar TUS’unda puan kesintisi yaşamamak için istifa dilekçesini ilkbahar TUS’undan bir gün önce versek cevap gelmese bile istifa etmiş sayılıyor muyuz ?

Sınav tarihine kadar dilekçe vermiş olmak yeterli olmayabilir. Önemli olan net ayrılış günüdür Dilekçeyi verdikten sonra dekanlık/rektörlük onayından sonra istifa etmiş sayılırsınız Ortalama olarak en fazla bir hafta içinde yanıt gelir. Bu sebeple istifa etmeyi düşünen adaylar sınav tarihinden daha önce istifa dilekçelerini vermeleri daha sağlıklı olacaktır.

Puan kesintisinin sıralamaya etkisi ne kadar olur?

TUS Puan Hesaplama aracımız ile %2 kesintinin ne kadar etki edeceğini görebilirsiniz. %2 kesintili TUS Puan Hesaplama

9 yorum “TUS’ta %2 Puan Kesintisi Hakkında Merak Edilen Her Şey

  1. Merhaba hocam aynı sorun benim için de geçerli başvuru esnasında Asistan olduğumu işaretledim ancak 15 Nisan da sınavdan önce istifa etmeyi düşünüyorum puanım sadece bu Sınav da mı Kesilecek yoksa Eylül de de puanımda kesinti olacak mı?

    1. Merhabalar
      Yazıda güncelleme sağladık. Siz sınav esnasındaki durumunuzu beyan edebilirsiniz. Şu an geç başvurular devam ediyor, eğer 15 Nisandan önce istifa etmeyi düşünüyorsanız “Uzmanlık Eğitimine Devam Etmekte İken İstifa Ettim.” bu seçeneği seçerek düzenleme sağlayabilirsiniz. Eylül TUS’unda ise “Uzmanlık Öğrencisi Değilim.” bu seçeneği seçerek puan kesintisi yaşamazsınız.

  2. Hocam Merhaba,
    Benim kızım şu an asistan . İstifa dikekcesini 12 Ocak da verdi. Tus basvurulari 27 ocak 9 subat arasi. Kizimin istifasi en gec 11 subatta onaylanmasi gerekiyor. Biz basvuru sirasinda henuz istifamiz onaylanmadigi icin Asistanim secenegini isaretlemek zorundayiz. Mart sinavinda puanimiz kesilecek. Eylul tus basvurusunda Asistan degilim secenegini secmemiz gerekiyor. Diger secenekler durumumuza uymuyor. ” Asistan iken istifa ettim bu sinav ilk sinav ” durumu olusmuyor. Çünkü bizim istifamiz 11 Şubat ta resmiyet kazanacak. İstifamizdan sonra ilk sinav Mart ayinda idi. Eylul deki sinav ikinci sinavimiz oluyor.
    Ayrica Ösym nin kilavuzunda ve Sağlık Bakanligi tebliginde istifanin sinava basuvuru tarihinden once gerçekleşmesi diye bir ibare yok. Sinav tarihinden bir gun once bile istifaniz onaylanmissa puan kesintisi sadece o sinav icin olacaktir. Bir sonraki sinavda yani Eylül deki sinavda puan kesintisi olmamasi gerekiyor. Yorumum hakkinda ne derdiniz.

    1. Merhabalar Fikret Bey,
      Yazıda güncelleme sağladık. Şu an geç başvurular devam ediyor, Mart TUS’u için “Uzmanlık Eğitimine Devam Etmekte İken İstifa Ettim.” bu seçeneği seçerek düzenleme sağlayabilirsiniz. Eylül TUS’unda ise “Uzmanlık Öğrencisi Değilim.” bu seçeneği seçerek puan kesintisi yaşamazsınız.

  3. Hocam merhabalar. Bir önceki tusta yerleştirildim ancak 657 istifalı olduğum için atamam yapılmadı. Şimdiki tus başvurumda hangi kutucuğu işaretlemeliyim? (Yerleştirildiğim halde eğitime başlamadım mı yoksa uzmanlık öğrencisi değilim mi). Ben önceki tus atamasına başvurumu yapıp evraklarımı göndermiştim o yüzden eğitime kendi rızamla başlamama durumum olmadı. Bakanlık beni atamamış oldu. Bu sebeple arada kaldım. Boş yere puan kesintisi yemek de istemiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. “Bir Uzmanlık Alanına Yerleştirildiğim Hâlde Eğitime Başlamadım.” Siz bu seçeneği seçmelisiniz.
      Burada sizin yerleşmiş olduğunuz kadroya başlama durumundan ziyade, önemli olan bir başkasının yerleşebileceği kadroyu sizin doldurmuş olmanız. Seçeneklerin tamamında başlamış olmasından bağımsız bir bölüme yerleşen herkesin puanı kesiliyor.

  4. Hocam Sami Selçuk Biricik sınavdan 1 gün önce bile istifa etseniz sorun olmaz diğer sınava puan kesilmiyor diyor ben bakanlığa geldim bunu sormak için bakanlık kesilmez dedi bilgiden emin misiniz

    1. Hocam merhaba,
      Bu konu biraz gri kalıyor. ÖSYM kılavuzda net bir şekilde ifade etmemiş. Bu haliyle herkes farklı yorumlayabilir. Konu ile alakalı ÖSYM’ye ve TUK’a tarihlerle örnek verip açık bir şekilde anlatarak mail attım. Her ikisi de kılavuzdaki metni aynı şekilde gönderdiler ve açıklayıcı bir cevap vermediler. Mevcut durumda siz sınava bir gün kala istifa etseniz ve bir sonraki TUS’ta “Uzmanlık Öğrencisi Değilim.” seçeneğini seçmiş olsanız yasal olarak sorun olmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.