TSM Doktoru Ne İş Yapar? TSM Hekimi Görevleri
Bu yazımızda sizlere Toplum Sağlığı Merkezi nedir,Toplum Sağlığı Merkezi ne iş yapar, TSM’ye DHY ile atanan bir hekim ne iş yapar, nelerden sorumludur bunlardan bahsedeceğiz.Kendi kurumum ve kendi çalışma tecrübelerimden hareketle güncel durumu aktaracağım
Öncelikle TSM’ler bulundukları bölgede il/ilçe sağlık müdürlüklerine bağlı olarak faliyetlerini yürüten kurumlardır. TSM akla gelebilecek her türlü 1. basamak tanı-tedavi ve koruyucu sağlık hizmetlerini halka ulaştırır.
TSM Doktoru Ne İş Yapar?
1-Görevlendirme
TSM’de bir hekim olarak en primer rol alacağınız yerdir. Kurumunuza bağlı aile hekimliği biriminde aile hekimi ihtiyacı olduğunda (izin ve istifa gibi durumlar) belirli sürelerle görevlendirme alırsınız. Genellikle yakın köylere verilen bu görevlendirmelerde AHB’nin şartlarına göre 1. basamak tanı ve tedavi hizmeti verilmektedir. Eğer görevlendirilen tarihte AHB’nin mobil hizmeti varsa oraya da gidilmekte ve sağlık evlerinde günübirlik mobil sağlık hizmeti verilmektedir. Bununla birlikte ihtiyaca göre ilçenizde ve ilinizde bulunan hastanelerin acil servislerine de görevlendirme verilebilmektedir.
2-KETEM
Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında kurumunuzun KETEM biriminde hastaların sonuçları değerlendirilir ve gerekirse sevk kararı verilir. Sonuç raporlarına göre sözlü sevk veya yazılı sevk gerekebilmektedir. Yazılı sevk durumunda mevcut sevk kağıdı doldurulur ve hastaya durumu izah edilir. Sonuçlar tamamıyla negatifse hastaya bir dahaki tarama zamanını hatırlatılıp taburcu edilir
3-Yabancı Uyruklu Polikliniği (YUP)
Ülkemizde son yıllarda artan göçmen nüfusu ile birlikte yabancı uyruklu vatandaşlar için de ulaşılabilir 1. basamak sağlık hizmeti vermek önemli hale gelmiştir. YUP bu amaçla kurulmuş ve aile hekimliği gibi hizmet veren bir birimdir. Her yaştan hastaya tanı takip tedavi gerekirse sevk hizmetleri sağlanır. Çocukların aşı takibi , kadınların gebelik takibi yapılır. Hekim olarak muayene , tahlil, reçete işlemleri yapılmaktadır.
4-Sigara Bırakma Polikliniği
Sağlık Bakanlığınca belirli zamanlarda verilen eğitime katılıp sertifika alarak sigara bırakma polikliniğinde hekim olarak çalışılması mümkündür. Kurumunuz ihtiyaca göre bu eğitimi duyurup kayıt alabilmektedir. Eğitim alan hekimler başvuran hastaların tahlillerini ister, tedavi verir ve takibini yapar.
5-Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi (SÜDGE)
SÜDGE; alkollü araç kullandıkları için ehliyetlerini ikinci defa kaybeden vatandaşların ehliyetlerini geri alabilmek için katılmak zorunda oldukları eğitim programıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen eğitime katılarak eğitici olunabilen bu programda psikiyatri uzmanı, pratisyen hekim, psikolog ve trafik uzmanından oluşan ekibin bir parçası olunur. Pratisyen hekim olarak SÜDGE ‘ye başvuran katılımcıların 1. basamak sistem muayenelerini yapıp öncelikle görme, işitme, nöromuskuler muayenesinde şüpheli durumlar varsa sevk istenilir. Hekim; eğitim programı kapsamındaki konularda sunum yapıp katılımcılara kanaat notu vermektedir.
6-Okul Taramaları
İlköğretim okullarındaki işitme-görme taramalarına katılmanız istenebilir. Bu gibi çalışmalarda sağlık personelinden oluşan bir ekip ile beraber belirlenen yaş gruplarına taramalar yapılır. Tarama esnasında kusur tespit edilen çocuklar ilgili kurumlara sevk edilir.
7-Aşılama
İlköğretim okullarındaki çocukluk çağı aşıları için oluşturulan ekiplerle aşılama programına çıkılır. Hekim; aşılamada kontrendikasyonları bilmek ve bu gibi durumlarda aşıyı yapmamak, olası alerjik reaksiyonlarda müdahale etmekle görevlidir
8-Ölüm Bildirimi ve Adli Nöbet
TSM hekiminin kurumununa bağlı köylerdeki ölümleri bildirmesi gerekir. Kurumca ayarlanan araçla ölümün olduğu yere gidilir ve öncelikle adli olup olmadığına karar verilir. Ölümün doğal olduğu düşünülürse Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) üzerinden ölüm belgesi (Tahmini ölüm sebebi belirtilerek) düzenlenir. Şüpheli durumlarda, ölüm nedeni belirlenemediğinden dolayı tutanak tutularak adli olarak belirtilir ve otopsi yapılması istenilir. Pratisyen hekimin görevi buraya kadardır.
Bir TSM Hekimi Olarak Sonsöz;
TSM gerek çalışma saatleri gerek koşullar olarak çoğu zaman klasik devlet memurluğu yaptığınız konforlu bir kurum. Acil servise göre hastayla daha az muhatap olduğunuz, malpraktisin çok görülmeyeceği, mesleki olarak zorlanmayacağınız bir çalışma alanı. Ancak kendi kanaatimce hekim gibi hissedilmeyen, aksine intörnlüğün devamı niteliğinde, iş tanımının net olmadığı, bugün ve yarın hangi işin yapılacağı belirsiz olan anlamsız bir çalışma deneyimi. Sanılanın aksine TUS çalışmak için çok da iyi bir seçenek değil.
Dr. Gökçen Büşra AKYÜZ