SAHU Nedir? SAHU Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi (SAHU); Tıpta Uzmanlık Sınavında en az 40 puan alan Sözleşmeli Aile Hekimlerine verilmekte olan 6 yıllık bir Aile Hekimliği Uzmanlık eğitimidir. Kısacası sözleşmeli aile hekimlerinin, aile hekimi uzmanı olabilmek için aldıkları bir eğitimdir. 6 yıllık bu eğitimi bulundukları aile sağlığı merkezinde çalışırken yaparlar. Ancak bu 6 yılın içinde 18 ay eğitim kurumuna (hastane) rotasyona giderler. TUS’a girecek olan adaylar için yabancı dil yeterlilik şartı aranmamaktadır.

TUS, bu eğitime girmek isteyen adayları sıralamak için puan alacakları bir sınav olarak kullanılmalıdır; Kanun gereği merkezi yerleştirmeye tabi olmayacak adayların yerleştirilmesinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi görev almaz; yerleştirme işlemi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) tarafından yapılır. SAHU 2022; 25 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sözleşmeli Aile Hekimliği 40. Maddesine göre,  11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 9.  maddesi hükümleri 01/01/2022 ve 31/12/2023 tarihleri arasında uygulanmaya devam edilmesi kararlaştırılmıştır.

Bu eğitim için ihtiyaç olan kontenjan THSK tarafından resmi bir yolla TUS’a başvuruların başladığı tarihten önce ilan edilir. Sahadaki sözleşmeli aile hekimleri, bu kontenjanlara başvurabilmek için TUS’a girip aldıkları puan ile THSK’ya başvururlar. THSK, başvuran adayları puan kriterine göre yerleştirir. Bu eğitime başlayan hekimler eğitim süreci boyunca eğitim kurumunu değiştiremezler. Bu süreçte dört olumsuz kanaat notu alırlarsa eğitimleri sonlandırılır

SAHU esasında aile hekimliği uzmanlığı yerine, aile hekimi olarak hizmet veren pratisyen doktorların aile hekimi uzmanı olabilmesi için güzel bir seçenektir. Üniversitelerin yetiştirmiş olduğu mevcut aile hekimi hekim uzman sayısı gün geçtikçe artmakta olup, pratisyen olarak aile hekimliği yapan doktorlara olan ihtiyaç azalmaktadır. Bu sürecin sonunda; kişiye yönelik birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLARINCA verilmesi amaçlandığından ileride uzman olmayanlardan aile hekimliği hizmeti alınmaması planlanmaktadır. Ancak buna ilişkin herhangi bir tarih söz konusu değildir. Bugün itibariyle uzman olunmasa da pratisyen hekimler aile hekimliği yapmaya devam edebilirler.

SAHU Puanı Nasıl Hesaplanır ?

SAHU Puanı Nasıl Hesaplanır?  TUS A Puanı Nedir?  TUS A Puanı nasıl hesaplanır? Adayların en çok merak ettiği hususlardan birisi de SAHU Puanı nasıl hesaplandığıdır. Bu konu ile alakalı adaylar için ÖSYM nin kılavuzunda tatmin edici bir cevap maalesef bulunmamaktadır. Sizler için bu konu ile alakalı etraflı bir çalışma yaptık

Adayların TUS’ta klinik bilimler testinde sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Ham puan olarak ifade edilen puanlar esasında klinik bilimlerde yapmış olduğumuz net sayısıdır. Kılavuzda yer alan açıklama buradan sonraki kısımda adayların net ortalaması ve standart sapması da kullanılmaktadır. Fakat biz 2023 Nisan SAHU’nun standart sapmasını kullanarak şu şekilde bir formül elde ettik.

Sahu Puanı=35,90849+0,553*klinik neti

Bu formül en son sınavın standart sapması kullanılarak hesaplanmış olup bu sınavdaki veriler farklı olacağı için yaklaşık bir sonuç verecektir. Ayrıca ÖSYM yayınlamış olduğu son kılavuzda birinci olan adayın 85 puana tamamlanacağına dair yeni bir formül eklenmiş. Bu sayede diğer adayların puanları orantısal olarak yükselecektir. Sonuç olarak 2023 Nisan SAHU’da 40 puan alabilmek, barajı geçebilmek için 7,5 net yeterli oldu.

Ayrıca sizle için geliştirdiğimiz SAHU Puan Hesaplama modülümüze ulaşmak için tıklayınız Geçen sınava ait taban puanlarına ise şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz SAHU Taban Puanları

Güncel SAHU Kontenjanları için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.